In Someren lijkt de druk op de huisartsenzorg mee te vallen volgens recent onderzoek. Gemiddeld bezoekt een patiënt in Someren de huisarts 4,7 keer per jaar, wat lager is dan in vergelijkbare gemeenten. Uit gegevens van de Algemene Rekenkamer blijkt dat in elf van de vijftien vergelijkbare gemeenten het aantal huisartsbezoeken per jaar hoger ligt.
Tegelijkertijd hebben 45 tot 55 procent van de huisartsen in Zuidoost-Brabant, waaronder Someren valt, een gedeeltelijke of complete patiëntenstop afgekondigd. Hoewel specifieke cijfers voor Someren ontbreken, illustreert dit het grotere probleem van huisartsentekort in Nederland.
De Algemene Rekenkamer benadrukt het nijpende huisartsentekort in heel Nederland, waar bijna 200.000 mensen geen huisarts kunnen vinden en ruim 700.000 mensen op zoek zijn naar een nieuwe huisarts. Dit probleem wordt verder geaccentueerd door de verwachting dat het personeelstekort in de huisartsensector zal stijgen naar 16 procent in 2034.
De Rekenkamer ontkracht het idee van een 'verdelingsprobleem', maar wijst op de uitdagingen in toegang tot huisartsenzorg. Bij spoed moet een huisarts binnen een kwartier beschikbaar zijn, waarbij in Someren aanzienlijke variaties in reactietijden te zien zijn. In postcodegebied 5715 kan de wachttijd oplopen tot acht minuten.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft Someren vergeleken met vijftien vergelijkbare gemeenten op het gebied van huisartsbezoeken. De analyse geeft inzicht in de uitdagende dynamiek van huisartsenzorg in deze regio.
De bevindingen benadrukken de complexe balans tussen de beschikbaarheid en toegankelijkheid van huisartsenzorg in Someren en de bredere context van het huisartsentekort in Nederland. Het is cruciaal om deze kwesties aan te pakken en te streven naar duurzame oplossingen voor de gezondheidszorg.