Spoedambulances in Someren: Gemiddelde Wachttijd en Punctualiteit Onder de Loep

14 mrt , 4:31 Nieuws
image 8 66c472e20f514

Spoedambulances in Someren: Gemiddelde Wachttijd en Punctualiteit Onder de Loep

In 2023 moesten ambulances in Someren met spoed arriveren, waarbij één op de zes ambulances er langer dan een kwartier over deed. De gemiddelde wachttijd voor spoedritten in Someren bedroeg 12 minuten en 20 seconden.

Landelijke Norm en Vergelijking

De landelijke norm schrijft voor dat 95 procent van alle ambulances bij A1-ritten binnen vijftien minuten ter plaatse moet zijn. In 2023 waren er 552 spoedritten naar Someren, waarbij niet alle ambulances binnen het kwartier bij de patiënt waren, wat in lijn ligt met de landelijke cijfers.

De gemiddelde wachttijd in Someren is hoger dan in vergelijkbare gemeenten, waar het gemiddeld 10 minuten en 51 seconden duurt voordat de ambulance arriveert. Vergeleken met 2019 is de wachttijd in Someren gestegen van 10 minuten en 44 seconden naar 12 minuten en 20 seconden.

Regionale Verschillen en Overheidstoezicht

Binnen Someren bestaan verschillen in wachttijd, bijvoorbeeld met postcodegebied 5715 waar de ambulance gemiddeld na 9 minuten en 49 seconden arriveert, terwijl in postcodegebied 5712 dit 13 minuten en 29 seconden bedraagt.

Zorgminister Agema heeft aangegeven begrip te hebben voor de zorgen van burgers in regio's met vertraagde ambulance-arriveringen en heeft beloofd te streven naar structurele oplossingen, zoals extra ambulanceposten.

Impact en Branchevereniging AZN

Branchevereniging AZN benadrukt dat de snelheid van de ambulance niet het enige criterium is voor adequate spoedzorg. Voorzitter Han Noten stelt dat een ambulance niet per se binnen een kwartier aanwezig hoeft te zijn voor goede zorgverlening.

Politie-respons in Someren

Naast de ambulancepunctualiteit, blijkt ook de politie in Someren moeite te hebben om binnen de gestelde tijdspoorten te arriveren. In 2021 was de politie in 75 procent van de spoedgevallen binnen vijftien minuten aanwezig, terwijl het streefgetal 90 procent is. Het tekort aan personeel en een toename van spoedmeldingen worden als oorzaken genoemd.

Conclusie

Hoewel vertragingen bij spoedhulpverlening in Someren zichtbaar zijn, toont de analyse van de hulpdiensten aan dat verbeteringen en aanpassingen nodig zijn om de normen voor zowel ambulance- als politiepunctualiteit te halen.